سخن روز

۱۳۹۸/۰۱/۲۶

پس از مسدود شدن فیسبوک چی خواهد شد؟

پس از مسدود شدن فیسبوک چه خواهد شد


دامنه تاثیر و نفوذ شبکه‌های اجتماعی آن‌قدر در زندگی اجتماعی و سیاسی انسان‌ها گسترده شده که برای دولت‌های سرکوبگر هراس جدی ایجاد کرده است.
وزیر مخابرات و تکنالوژی معلوماتی افغانستان روز شنبه 24 حمل در یک نشست خبری گفت: اگر فعالیت فیسبوک در افغانستان مطابق با قوانین این کشور نباشد، متخصصان افغانی ظرف 6 ماه آینده این شبکه اجتماعی را در این کشور فیلتر خواهند کرد.
این سخنان پس از آن شنیده شد که کاربران شبکه‌های اجتماعی در اعتراض به گران بودن هزینه اینترنت در افغانستان، کمپاینی را با هشتگ "اترا کجاست"، راه‌اندازی کردند. پیش از آن نیز راه اندازی ده‌ها کمپاین دیگر در شبکه های مجازی به ویژه فیسبوک توانسته است مقام‌ها را مکلف به پاسخگویی کند.
فیسبوک در افغانستان به تناسب دیگر شبکه های اجتماعی کاربران بیشتری دارد. بر اساس برخی از آمارها، در افغانستان حدود ۹ میلیون نفر به اینترنت دسترسی دارند که بیشتر آن‌ها کاربران فیسبوک هستند.
گفته می شود که امروزه تکنولوژی های موجود روی اینترنت، فیلترینگ را بی اثر کرده است و کاربران وب، ابدا پشت درهای فیلترینگ نمی مانند، آسان ترین راه استفاده از فیلتر شکن است.
همسایه غربی افغانستان، جمهوری اسلامی ایران یکی از کشور های است که دسترسی شهروندان خودرا به شبکه های اجتماعی و سایت های سیاسی  محدود کرده است. شبکه تلگرام که از محبوبیت خوبی درایران برخوردار است تو سط دولت این کشور فیلتر شد. اما این فیلترینگ نتوانست بیشتر از 2 فیصد از کاربران این شبکه را در ایران محدود بسازد زیرا استفاده از فیلترشکن خیلی زود همگانی شد و کاربران توانستند از فیلتر تلگرام عبور کنند.
بدیهی است که در عصر کنونی و پس از اعتیاد جمعیت 9 میلیونی به فیسبوک، مسدود کردن این شبکه منطقی نبوده و کاربران آن پس از اولین روز مسدود شدن به سراغ فیلترشکن و VPN خواهند رفت. عملی که مشکلات بیشتری را برای جامعه  و دولت به بار خواهد آورد.
در نتیجه استفاده از فیلترشکن زمینه افزایش آسیب‌های اجتماعی در جوانان و نوجوانان را بوجود خواهد آورد. زیرا فیلتر شکن ها کاربران را قادر خواهند ساخت تا به تمام سایت های که اکنون از طرف شبکه های مخابراتی مسدود می باشد هم دسترسی داشته باشند. سایت های که بیشتر آن ها دارای محتوای غیر اخلاقی و فیلم های مبتذل هستند و بدون شک کاربران برای ورود به حریم این سایت ها وسوسه میشوند.
 کودکان به دلیل بی‌تجربگی و کنجکاوی، بیشتر از بزرگسالان تحت تاثیر فضای اینترنت قرار می‌گیرند و در چنین شرایطی امکان استفاده آنها از سایت‌هایی با محتوای نادرست و غیر اخلاقی بیشتر است.
 از طرفی دیگر بیشتر و اغلب سرورهایی که اشتراک VPN را در اختیار کاربران قرار می دهند نه تنها تمامی اطلاعات رد و بدل شده را بررسی و کنترل می کنند بلکه به همین وسیله با پورتهای بازکامپیوتر کاربر، به اطلاعات درون سیستم وی دسترسی پیدا کرده و امکان کپی برداری و یا دیدن اطلاعات داخلی سیستم کاربر را برای سرورهای خارجی میسر می کنند،عملی که وزارت مخابرات به بهانه آن دست به فیلتر فیسبوک می زند.

هیچ نظری موجود نیست: