سخن روز

۱۳۹۸/۰۱/۲۴

آیا در دین اسلام روز جمعه رخصتی است؟

آیا در دین اسلام روز جمعه رخصتی است؟


حدود هفت سال پیش روز های پنج شنبه از سوی کابینه حکومت وقت افغانستان در ادارات دولتی کابل رخصت اعلام شد. دلیل این رخصتی، جلوگیری از افزایش آلوده‌گی هوا در کابل و هم‌چنان پیش‌گیری از ازدحام بیش از حد ترافیکی عنوان شده بود.
کابینه حکومت وحدت ملی در نشست روز سه‌شنبه، چهاردهم حوت 1397، رخصتی روزهای پنج‌شنبه ادارات دولتی در کابل را لغو کرد و این تغییرات سر از سال ۱۳۹۸ خورشیدی اعمال گردید.
اندکی پس از آن کابینه دولت افغانستان طرح پیشنهادی وزارت کار و امور اجتماعی کشور را مبنی بر تعیین روزهای جمعه و شنبه به عنوان رخصتی عمومی تایید کرد. ارتباط با بازارهای جهانی و استفاده از ظرفیت‌های بیشتر این بازار، دلیل اصلی تلاش دولت برای تغییر تعطیلات آخر هفته عنوان شده است. پیش از این بانک‌ها و مؤسسات افغانستان، روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل بودند و بیشتر بازارهای جهانی روزهای شنبه و یکشنبه و به این ترتیب برای انجام معاملات و داد و ستدها تقریبا چهار روز مفید هر هفته از دست می رفت و همه اتفاقات باید در سه روز باقی مانده صورت می گرفت؛ اما با جابجایی یکی از دو روز تعطیلی از پنجشنبه به شنبه، حداقل یک روز کاری مفید دیگر برای ارتباط با بازارهای جهانی ایجاد می‌شود. این طرح البته موافقان و مخالفانی هم دارد. بی‌شک تجار و بازرگانان و شرکت‌ها و مؤسساتی که با بازارهای جهانی در ارتباط هستند، از این طرح به شدت استقبال کرده و می‌کنند، ولی مخالفان این طرح هم برای خود استدلال‌های دارند
اغلب به این استدلال میگردد که روز جمعه روز رخصتی است و نباید به کار پرداخته شود و روز شنبه روز کار هست و رخصت بودن در این روز شباهت به یهود  داشته و از نظر دین اسلام مردود است.
اما آیا در دین اسلام روز جمعه روز خصتی و تعطیلی است؟
خداوند متعال در آیه 9 سوره الجمعه فرموده است:
﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَوٰةِ مِن يَوۡمِ ٱلۡجُمُعَةِ فَٱسۡعَوۡاْ إِلَىٰ ذِكۡرِ ٱللَّهِ وَذَرُواْ ٱلۡبَيۡعَۚ ذَٰلِكُمۡ خَيۡرٞ لَّكُمۡ إِن كُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ٩ الجمعة: ۹
« اى کسانىکه ایمان آورده‏اید چون براى نماز جمعه ندا درداده شد به سوى ذکر خدا بشتابید و داد و ستد را واگذارید اگر بدانید این براى شما بهتر است.»
از آیه فوق چنین استنباط می شود که مسلمانان صدر اسلام پیش از نماز جمعه به کار مصروف بودند و قطعا در این ساعات تعطیل نبوده اند.
هم چنین در آیه بعدی آن خداوند جل و جلاله به کار بعد از نماز جمعه فرمان داده است:
فَإِذا قُضِيَتِ الصَّلاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَ ابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ اذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيراً لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ « الجمعه 10»
پس هنگامى كه نماز پايان يافت، در زمين پراكنده شويد و از فضل الهى طلب كنيد و خدا را بسيار ياد كنيد، باشد كه رستگار شويد.
جمعه‌ ، هرگز تعطیل‌ مطلق‌ و روز خودداری از کار کردن‌ یا روز استراحتِ کامل‌ نبوده‌ است. بلکه روز کار است که فقط در هنگام اقامه نماز جمعه دستور به تعطیلی داده شده است. ‌

هیچ نظری موجود نیست: